Zo voorkom je overlast van meeuwen
Ze maken een hoop kabaal, krijgen vuilniszakken met gemak open, poepen veel én azen op je eten: inwoners van Den Haag ervaren vaak overlast van meeuwen, vooral tijdens het broedseizoen van april tot en met augustus. De meeuw valt onder de Wet natuurbescherming, daarom is het verboden om de vogels te verjagen of bestrijden. Toch is het mogelijk om meeuwenoverlast te beperken. Hieronder lees je wat je zelf kunt doen én geeft Martin van den Hoorn, stadsecoloog bij Gemeente Den Haag, in een nieuwe aflevering van Afvalaanpakkers tips!
Verminder zwerfafval
Bewust omgaan met afval vermindert de overlast van meeuwen. Gooi dan ook geen afval of voedselresten op straat. Dit feestmaal trekt niet alleen nóg meer meeuwen aan, ook ongedierte zoals ratten en muizen komen erop af. Zie jij rondslingerend afval op straat? Maak dan een melding.
Gebruik gele vuilniszakken
Zijn er in jouw buurt geen ondergrondse afvalcontainers? Maak dan gebruik van de gele vuilniszakken die de gemeente gratis aanbiedt. Meeuwen maken deze extra sterke zakken niet alleen moeilijk kapot, ook de kleur geel schrikt af. Bind na gebruik de zakken goed dicht en zet ze op de dag dat het huisvuil wordt opgehaald op straat. De meeuwenbestendige afvalzakken zijn tot en met 1 november 2024 door heel Den Haag op te halen. Lees hier waar.
Tekst gaat verder onder de foto.
Voer de meeuwen niet
Geef meeuwen geen eten. Door de vogels te voeren, leren ze dat bij mensen voedsel te krijgen is. Deze brutale vliegers deinzen er niet voor terug om jouw broodje, zak patat of Hollandse Nieuwe uit je hand te grissen. Daarnaast kan het voeren leiden tot geluidsoverlast en agressief gedrag van de meeuwen. Het is sinds 1 oktober 2024 in in heel Den Haag verboden om dieren in de openbare ruimte te voeren. Wie betrapt wordt, krijgt een boete.
‘Het is hier geen (kraam)hotel!’
Meeuwen kiezen steeds vaker voor een broedplaats in de stad zoals daken van huizen of andere gebouwen. Bij het maken van een nest wordt er een plek op het dak uitgekozen waar minstens één kant beschut is. Populaire broedplekken waar de meeuwen veilig en onbezorgd hun eieren kunnen uitbroeden zijn op een dakraam op een schuin dak, op een dakkapel, op een plat dak (grinddak), tegen een lichtkoepel, tegen de dakrand of achter een schoorsteen.
Deze maatregelen voorkomen dat de meeuw jouw dak transformeert tot kraamhotel:
- Plaats pinnen of duivenprikkers op potentiële nestplekken: op een plaats waar een pin of prikker staat, kan een meeuw geen nest maken.
- Voor de draad ermee: maak je (vlakke) dak ontoegankelijk voor de brutale vlieger door draden, evenwijdig aan elkaar, over de hele lengte van het dak te spannen. Zorg dat er tussen elke draad zo’n 25 centimeter ruimte is.
- Dek het dak af met een net: meeuwenwerende netten voorkomen dat de meeuw zich gaat nestelen op jouw dak. Bij het installeren van de wering is het van cruciaal belang dat het net strak gespannen is zodat vogels er niet onderuit kunnen kruipen. Is het net te slap bevestigd? Dat is gevaarlijk! Meeuwen maar ook andere vogels kunnen vast komen te zitten en gewond raken, soms zelfs met dodelijke afloop. Neem dan ook bij het plaatsen van een net contact op met een gespecialiseerd bedrijf.
In de serie Afvalaanpakkers volgen we de helden die elke dag opnieuw werken aan een schoon en leefbaar Den Haag. Martin van den Hoorn, stadsecoloog bij Gemeente Den Haag, vertelt in aflevering 11 meer over meeuwen en de overlast die de vogels veroorzaken.
Meer Afvalaanpakkers zien? Kijk hier alle afleveringen van Afvalaanpakkers terug.