7 tips tegen zwerfafval

Zwerfafval is slecht voor mensen, dieren en het milieu. Dieren eten het op of raken erin verstrikt. Het trekt ook ongedierte aan, zoals ratten. Daarnaast vervuilt het de bodem, want het duurt lang voordat zwerfafval verteert. Zo verteert kauwgom pas na 20 jaar. En plastic breekt niet af, maar brokkelt langzaam af tot hele kleine stukjes. Die kleine stukjes plastic komen in het water terecht en vervolgens, via vissen en mosselen in het eten van mensen. 

Gelukkig kunnen we met elkaar iets doen om zwerfafval tegen te gaan. Met deze 7 tips houden we Den Haag samen schoon. 

1. Zak in de bak

Zet vuilnis(zakken) niet naast een afvalcontainer. Dit trekt ongedierte aan. En de medewerkers van Haagse Milieu Services (HMS) kunnen de afvalcontainers niet of moeilijk legen. 

2. Weggooien of melden

Zie je toch afval naast een afvalcontainer? Gooi het in de container, als het past. Of meld het bij de gemeente. 

3. Afvalcontainer adopteren

Wil jij ook jouw straat schoonhouden? Adopteer dan een ondergrondse restafvalcontainer! Geef je op via denhaag.nl/containeradopteren. Containeradoptanten ontvangen schoonmaakmaterialen, sleutels om de container te openen bij verstoppingen en hebben contact met de Milieubeheerder. 

4. Gele meeuwenzak

Wordt het afval in jouw straat nog in vuilniszakken opgehaald? Gebruik dan de gratis gele meeuwenzakken. Meeuwen pikken deze stevige vuilniszakken moeilijker open. Op de website van de gemeente Den Haag staan alle ophaallocaties.

5. Grofvuil wegbrengen/laten ophalen

Zet grofvuil niet zonder afspraak op straat. Breng grofvuil weg naar een van de afvalbrengstations of maak een grofvuilafspraak om het gratis te laten ophalen.

6. Los afval in de bak

Onderweg gooi je afval in een afvalbak. Ook klein afval, zoals kauwgom en peuken. Of neem het mee naar huis. 

7. Voer geen vogels

Voer geen brood of etensresten aan vogels. Dit is ongezond voor ze. Voedsel dat vogels laten liggen, trekt ook ratten aan. Gooi oud brood daarom in 1 van de broodcontainers, dan wordt er groene energie van gemaakt.

In sommige wijken met veel rattenoverlast is een voederverbod. Daar kun je een boete krijgen voor het voeren van dieren.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant