Hondenkak hoort in de vuilnisbak

Samen houden we de wijk hondenpoepvrij. Daarom wordt aan baasjes extra aandacht gevraagd voor het opruimen van de poep van hun hond. Ook worden wijkbewoners opgeroepen overlast van hondenpoep te melden.

Wil jij nou ook opruimen als een baas? Hieronder een aantal smeuïge tips en tricks die je daarbij helpen.

Hondenpoepzakjes weggooien

De vogeltjes fluiten en de kinderen uit de buurt maken zich op om naar school te gaan. Jij en je trouwe viervoeter lopen buiten de eerste uitlaatronde. Eenmaal bij het park aangekomen weten jullie allebei hoe laat het is. Bello draait een paar rondjes en gaat er eens goed voor zitten. Niet veel later ligt het verse resultaat van zijn inspanningen te pronken in het gras. Gelukkig heb jij altijd hondenpoepzakjes bij je. Het zakje met warme inhoud mag gewoon in de hondenpoep- of in de afvalbak. Je mag het zelfs in de ondergrondse afvalcontainers gooien. Daar trapt niemand meer in. En je bespaart jezelf een boete van €150.

Opruimen voor biodiversiteit

Wie denkt dat hondenpoep goed is voor het milieu heeft het mis. Hondenpoep laat stikstof en fosfor achter. En dat is slecht voor de lokale biodiversiteit volgens een Belgisch onderzoek. Sommige plantensoorten kunnen niet goed tegen deze stoffen. Dit zijn vooral planten die veel bloemen krijgen waarmee ze insecten en vogels aantrekken. Andere planten — met minder bloemen — gedijen juist goed op stikstof en fosfor, zoals distels, grassen en brandnetels. Als je de hondenpoep opruimt verminder je de stikstofuitstoot van je hond met 50 procent. Laat die bloemetjes, bijtjes en vogeltjes maar komen!

Voornamelijk planten met bloemen kunnen niet goed tegen hondenpoep. | Foto: Jurriaan Brobbel

Hondenkaart: loslopen en poepen

Aangelijnde honden mogen in bijna heel Den Haag komen, met uitzondering van kinderspeelplaatsen en speel- en ligweiden. Onze stad heeft ook speciale losloopgebieden voor honden. Daar hoeven de viervoeters niet aan de lijn. Je vindt de Haagse losloopgebieden en de plekken waar honden niet mogen komen op onderstaande kaart. Bekijk de kaart ook op de website van de gemeente Den Haag.

Kaart met gebieden waar honden het hele jaar door mogen loslopen (groen), beperkt zijn toegestaan (geel) en niet mogen komen (rood)

Poepzuigâh!

In onze stadsdelen ligt ondanks de opruimplicht nog steeds hondenpoep op straat. Om Den Haag hondenpoepvrij te maken, rijden regelmatig hondenpoepzuigers door de stad. Dit zijn speciaal ontworpen voertuigen die de hondenpoep van straten, parken en andere openbare ruimtes opzuigen. Deze machines worden ingezet om ervoor te zorgen dat de stad netjes blijft. Mocht je echter hondenpoep aantreffen die niet is opgeruimd, dan kun je dit hier melden.

Bewoners in actie

Sommige bewoners zijn de hondenpoep in hun buurt zo zat, dat ze zelf in actie komen. Zo ook Margriet en Veronica uit de Zeeheldenbuurt. Samen met een ontwerpbureau maakten ze stoepsjablonen, campagneposters en -flyers en Veronica hees zichzelf in een drolpak. Hiermee hopen ze de aandacht van bewoners en bezoekers aan het Zeeheldenkwartier te trekken en de straat schoon te houden. Lees meer over deze actie in dit artikel.

Ruim op en meld

Kom zelf ook in actie! Ruim de poep van jouw eigen hond op en meld hondenpoep op straat bij de gemeente. De gemeente kan niet met alle meldingen iets doen, maar gebruikt de hoeveelheid meldingen om in een bepaalde buurt of straat beter te handhaven of op te ruimen.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant