Afvalvoorlichters in het Zuiderpark

We zitten alweer volop in de herfst, maar weet je nog die heerlijke warme dagen in de zomer? Misschien heb je toen met familie en vrienden genoten van een barbecue of picknick in het mooie Haagse Zuiderpark? En heb je de afvalvoorlichters gespot of zelfs een praatje met ze gemaakt? Ze waren gemakkelijk herkenbaar aan hun knal witte T-shirt met het opvallende ‘Schoon, doen we toch gewoon?’ logo.  

Helaas wordt afval van barbecues en picknicks vaak verkeerd achtergelaten. Daarom werden er afvalvoorlichters ingezet, zie actiepunt 45 in het ‘Aanvalsplan Afval’. Een actiepunt dat het actief informeren van parkbezoekers over het juist weggooien van afval nog meer versterkt. De afvalvoorlichters werden ingezet op dagen met temperaturen boven de 20 graden, in het weekend.  

De periode en het team 

In de maanden augustus en september zijn deze afvalvoorlichters in actie gekomen. Ze hebben gesprekken gevoerd met de parkbezoekers om hen bewust te maken van het op de juiste manier weggooien van afval. En tegelijkertijd hebben ze zelf ook afval opgeruimd. De groep afvalvoorlichters bestond uit mensen van diverse leeftijdscategorieën. En met kennis van verschillende talen, omdat de doelgroep van het Zuiderpark divers is.   

De ervaringen van bezoekers

Veel parkbezoekers hebben hun tevredenheid over de afvalvoorlichters laten merken en hebben hun inzet gewaardeerd. Ze hebben waardevolle tips gekregen om het park nog gezelliger en schoner te maken, zoals het aanbieden van ophaalpunten voor vuilniszakken en het geven van communicatie in meerdere talen. Naast het opruimen van zwerfafval en het aangaan van leuke gesprekken met bezoekers, hebben ze ook vuilniszakken uitgedeeld aan mensen die er geen bij zich hadden.

Positieve resultaten

Door deze afvalvoorlichters:
✓ Gaan parkbezoekers bewuster om met het achterlaten van barbecue en picknick afval.
Is er minder vervuiling in het park.
Zijn er nieuwe ideeën ontstaan door samen na te denken over oplossingen voor een schoner park.
Is er een aanspreekpunt voor parkbezoekers hoe ze het beste hun barbecue en picknick afval kunnen opruimen.
Is er een positieve manier om toezicht te houden in het park en een makkelijke manier om in gesprek te gaan met parkbezoekers.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant