Helden zetten zich in voor een schone stad

In deze nieuwe serie Afvalaanpakkers delen we persoonlijke verhalen van enkele helden. Helden die zich iedere dag opnieuw inzetten voor een schoon en leefbaar Den Haag. Maak kennis met containeradoptanten Henk van den Berg en Petra Kuiper, wijkambassadeur Nifessa Morsy en HMS medewerkers Jeffrey Neervoort, Robert van der Staal en Samantha Vonk.

Deze helden vertellen hoe zij zich dagelijkse inzetten, maar ook wie ze zijn in het echte leven. 

Petra: containeradoptant en pedagogisch medewerkster 

“Een schone buurt en leefomgeving vind ik heel belangrijk. Daarom ben ik actief in het buurtpreventieteam. Omdat ik mij daarvoor inzet en vroeg de gemeente of ik ook containeradoptant wilde worden. Waar je woont, moet het gewoon netjes eruitzien. Het is een kleine moeite. Buurtbewoners kunnen wel mopperen en klagen. Als ze zelf niets doen, dan verandert er ook niets. Een goed voorbeeld doet hopelijk volgen. Sommige bewoners denken: “Als ik het naar buiten gooi, dan ben ik ervan af.” Dat vind ik heel jammer. Als je naar buiten loopt en je gooit het zo naar buiten, dan kijk je er toch ook zelf tegenaan”, vertelt Petra. 

Ze werkt als pedagogisch medewerkster buitenschoolse opvang. “Bij de BSO werk ik het meest met kinderen uit de groepen 1, 2 en 3. Dat zijn 4, 5 en 6-jarige kinderen. Ik vind het werken met kinderen heel erg leuk. Dat is mijn lust en mijn leven. Kinderen zijn puur, omdat ze zeggen wat ze denken. Dat zal ik altijd op alle mogelijke manieren stimuleren. Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van hun opvoeding. Ik hoop dat ze later nog eens terugdenken aan wat ze hebben geleerd. Ik leer ze bijvoorbeeld dat ze niets op straat of in de sloot moeten gooien. Het is zo belangrijk dat ze oog hebben voor hun leefomgeving. Om het begrijpelijk te maken zeg ik altijd: “Heb je wel eens een vis met een bult gezien? Dat kan er namelijk gebeuren als je een steen in de sloot gooit.””

Samantha: kraanwagenchauffeur en haakfanaat

“Sinds kort ben ik vrachtwagenchauffeur. Ik riep al heel lang dat ik mijn vrachtautorijbewijs wilde halen, want dat leek me zo mooi. Vrachtwagens vind ik machtig mooie machines. Kort na het behalen van mijn groot rijbewijs C, kon ik aan de slag als kraanwagenchauffeur. Het is voor mij wel echt een droom die is uitgekomen. Als chauffeuse rijd ik een route alleen en leeg ik de ondergrondse containers ook zelf”, vertelt Samantha. 

Haar hobby is haken. “Van haken word ik rustig. Het is voor mij echt mijn gedachten verzetten. Als ik iets in gedachte heb, dan ga ik zoeken naar patronen. Ik kijk dan of het nog mooier kan of welke kleuren ik wil. En dan ga ik eraan beginnen. Als iemand zegt: “Oh, wat heb je daar een mooie sjaal liggen!” Dan zeg ik: “Kijk eens, hij is voor jou. Neem maar mee.” Voor mijn moeder en een tante heb ik een omslagdoek gehaakt. Stiekem is het haken een verslaving geworden.” 

Robert: chauffeur belader en hondenliefhebber

“Als chauffeur belader rijd ik mee met de vuilniswagen en help ik mee om het grofvuil in te laden. Je krijgt 80 adressen mee. Hoe je deze rijdt, maakt niet uit. Als het grofvuil maar wordt opgeruimd. Zo simpel is het. Dat doen we met z’n drieën. In sommige wijken merken we dat grofvuil niet op de juiste manier wordt aangeboden. We doen dan niet moeilijk en gooien dat ook erin. Soms staan er hele inboedels buiten. Dat kunnen we niet inladen. We bellen dan een kraanwagen en die haalt het vervolgens weg. De inwoner wordt aardig verwend. Het aanbiedgedrag verschilt per wijk.  

In zijn vrije tijd geniet hij van hond Bobby. “Sinds ruim een jaar hebben we een hond, Bobby heet hij. We hebben hem als puppy gekregen. Hij is mijn grote vriend. Hij staat te springen als ik thuiskom en krijgt dan wat te eten. Werelds, ik houd van dat beestje! Mijn vrouw laat hem ’s ochtends uit en ik doe de laatste ronde. In het weekend rent hij in het bos, want dan kan hij even los.” 

Nifessa: wijkambassadeur en theatertalent

“Als wijkambassadeur Laak heb ik een voorbeeldfunctie voor de buurtbewoners. Zo gooi ik geen brood op straat voor de vogels. Anders komen er ratten en die zijn slecht voor onze gezondheid. Andere buurtbewoners doen dit wel brood. Ik spreek hen dan aan. Of buurtbewoners komen naar mij toe en zeggen dat de stoeptegels niet gelijk zijn. Ik geef dat dan gelijk door aan de gemeente. Bewoners kunnen namelijk vallen. Een ander voorbeeld is laaghangende takken van een boom bij een stoep. Ouderen klaagden dat het gevaarlijk is als ze er met hun scootmobiel langsrijden of fietsen. Bussen en voetgangers moesten ook door deze straat gaan. Ik heb toen contact opgenomen met de gemeente en de klachten doorgegeven. De laaghangende takken zijn toen verwijderd”, vertelt Nifessa. 

In haar vrije tijd doet ze mee aan zang en toneel. “Elke maandag oefen ik toneel in het Laaktheater samen met ouderen. Binnenkort heb ik voor het eerst een afspraak met jongeren. Ik ga dan met jongeren en ouderen een toneelstuk doen. Daarmee komt een wens van mij uit. Elke dinsdag heb ik daar zangles. Ik houd van zingen en zing uit volle borst. Ik word er heel blij van, het geeft mij een goed gevoel. Zingen, muziek maken en acteren zijn mijn passie. Dat doe ik al heel lang.”

Jeffrey: kraanwagenchauffeur HMS en muziekliefhebber

“Als kraanwagenchauffeur leeg ik ondergrondse containers, zoals glas, papier, rest en pmd (plastic, metalen en drinkverpakkingen). Ik werk alleen; ik rijd met de vuilniswagen én ik bedien de kraan. Voor het ophalen van afval, stap ik uit en klap de kraan uit van de wagen. Als alle containers geleegd zijn, dan klap ik de kraan weer in en rijd ik door naar de volgende locatie.
Van de afdeling Planning krijg ik een lijst mee met welke containers er die dag geleegd moeten worden. Ik leeg containers in alle stadsdelen. Zo leer je de stad goed kennen. Je weet waar de drukke punten op straat zijn of als er werkzaamheden zijn, bijvoorbeeld een opengebroken straat of omleiding. Als ik denk: “Daar is het nu iets drukker, dan begin ik ergens anders. Ik bepaal zelf de route”, vertelt Jeffrey. 

In zijn vrije tijd luistert hij graag naar muziek. “Van kleins af aan ben ik met muziek bezig geweest. Zo ben ik begonnen met een klein plastic platenspeler. Muziek is mijn hobby, ik houd ervan. Het is echt mijn rust dingetje. Als ik een drukke dag heb gehad of lastige inwoners, dan is muziek even een manier om mijn hoofd leeg te maken. Mijn muzieksmaak is veelzijdig; van country tot metal. Het varieert hoe mijn stemming is en waar ik dan zin in hebt om naar te luisteren. Ik luister LP’s, CD’s of muziek van een streamingdienst. Wat ik wil luisteren, kan ik dan zo uit mijn kast pakken.” 

Henk: containeradoptant en sporter

“Mijn buurt is best actief voor alles met groen en duurzaamheid. Zo heeft bijna iedere straat een straatvertegenwoordiger. Als straatvertegenwoordiger speel je niet politieagent, maar probeer je juist rotzooi op te ruimen. Of je meldt kapotte stoepen of lantaarnpalen bij de gemeente. Op een gegeven moment is vanuit het Wijkberaad gevraagd of de straatvertegenwoordiger misschien ook containeradoptant wilde worden. Velen hebben dat gedaan. Ik heb toen ook gezegd dat ik best 2 containers wil adopteren bij mij op de hoek. Als er iets is, dan is 14 070 makkelijk en ik gebruik de MyCleanCity-app”, vertelt Henk. 

In zijn vrije tijd is hij sportief. “In het verre verleden had ik last van mijn rug. Ik ben toen op de Rugschool terecht gekomen. Eerst voor fysio behandelingen en later, in een soort groepje om het een beetje bij te houden. Nu 23 jaar doe ik dat nog steeds; met hetzelfde groepje, op hetzelfde tijdstip en op dezelfde dag. Met 7 á 8 man trainen we altijd op dinsdag. Dat is gewoon heilig, dinsdagavond. We trainen een uurtje en na afloop doen we een bakkie. We praten over persoonlijke dingen, bijvoorbeeld over onze (klein)kinderen. Ook bespreken we de toestand in de wereld of de sportwereld. We gaan zelfs één keer per jaar uiteten en nemen dan onze trainer mee. Het is een onderdeel van mijn leven geworden.” 

Benieuwd naar de videoserie Afvalaanpakkers? In elke aflevering staat een andere Hagenaar centraal die zich inzet voor een schone stad.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant