Wandelende drol, stoepsjablonen en gepimpte afvalbak

Tijdens de eerste Actie Schone Buurt van 2022 (19 tot en met 25 maart) maakten Margriet Scholtens en Veronica van Nederveen uit de Zeeheldenbuurt zich sterk voor een schone straat. De actieve buurtvrijwilligers ergeren zich het hele jaar door aan de hondenpoep en aan het zwerfafval op straat.

Samen met een ontwerpbureau maakten ze stoepsjablonen, campagneposters en -flyers waarin de afvalbak centraal staat. Eén van de prullenbakken kreeg een make over. Hiermee hopen ze de aandacht van bewoners en bezoekers aan het Zeeheldenkwartier te trekken en de straat schoon te houden.

Spuitsjabloon

“Ik wil in een schone straat wonen zonder troep op mijn stoep”, zegt Veronica. “Niet van mensen, en niet van honden. Thuis ruim je je rommel ook op. Daarom deze actie, daar heeft iedereen voordeel aan. Schone straten, dat willen we toch allemaal?! En dat kunnen we, samen. Zoek, vind en gebruik de afvalbak, dan blijven de straten schoon. Wel zo leuk.”

Om de route naar de prullenbak te vereenvoudigen hebben ze een sjabloon ontworpen. Met krijtverf spuiten ze daarmee een pijl met het woord “Afvalbak” op de stoep. Tijdens de Actie Schone Buurt namen Margriet en Veronica het sjabloon voor het eerst in gebruik. Er is ook al vraag vanuit aangrenzende buurten om de sjablonen te kunnen gebruiken. Deze worden via wijk- en buurtcentra beschikbaar gesteld.

Met krijtverf wordt de richting naar de afvalbak aangegeven

Echt smerig

Tijdens de hele actieweek waren de vrijwilligers zichtbaar in de buurt. Ook namen ze prikstokken mee om het goede voorbeeld te geven. Naast het sjabloon spuiten gingen ze in gesprek met andere bewoners over het onderwerp. Zo gaf iemand aan dat in de zomer veel kinderen buitenspelen en er mensen op het gras liggen: “Die hondenpoep is echt smerig!” Iemand anders vertelde dat er ’s avonds veel meer zwerfafval is: “Dan zie ik hier zelfs pizzadozen liggen.” Margriet en Veronica hopen dat hun actie daar verandering in brengt.

Met elkaar in gesprek over zwerfafval

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant