Buurtkerk Havenlicht zorgt dat de buurt een stukje schoner wordt

Gerrie de Wilde woont al 20 jaar met veel plezier in de Haagse Rivierenbuurt. Helaas merkt ze dat er veel afval op straat belandt en de Hagenaar besloot hier iets aan te doen. Daarom organiseert ze met haar buurtkerk een aantal keer per jaar een opruimactie om de pleintjes, heggen en straten schoon te maken.

Dat Gerrie een echte afvalaanpakker is, blijkt wel uit haar haar dagelijkse ritueel voor haar deur. “Elke dag als ik naar buiten ga, ruim ik het afval op wat voor mijn deur ligt. Verder staan er een aantal containers aan de overkant van de straat, daar probeer ik het ook altijd schoon te houden.” Het schoonhouden van haar omgeving is iets wat ze vanuit het Christendom heeft meegekregen. “Ik ben zelf gelovig en zorgen voor de natuur is daarin belangrijk. Afval is erg slecht voor de natuur en daarom probeer ik het altijd op te ruimen als ik het op straat zie liggen.”

Op pad met de afvalknijper

Tien jaar geleden richtte Gerrie de buurtkerk Havenlicht op om zo haar geloof te delen met de buurtbewoners. Samen met het gezelschap organiseert de Hagenaar leuke activiteiten zoals vergroenings- en opruimacties. “De rivierenbuurt is een hitte-eiland, het wordt hier in de zomer warmer dan op andere plekken in de stad. Een groene en schone buurt is daarom een belangrijk speerpunt van onze buurtkerk. Met het opruimen van de heggen en pleintjes en het aanleggen van groenvoorziening maken we de buurt weer wat fijner voor iedereen.”

Alle generaties doen mee met de opruimacties

Een aantal keer per jaar organiseert Gerrie een opruimactie samen met de buurtkerk. “We gaan op pad met een afvalknijper en pakken de plastic flesjes, blikjes en ander afval uit de heggen rondom het buurthuis. Dit doen we bijvoorbeeld vóór het broedseizoen en op World Cleanup day.” Wat de Hagenaar zelf erg leuk vindt, is hoe buurtbewoners op de acties reageren. “Tijdens het opruimen vragen voorbijgangers wat we doen en zijn ze vaak geïnspireerd om ook zelf aan de slag te gaan. Iedereen is welkom en bij elke actie doen er weer andere mensen mee. Laatst deed bijvoorbeeld het Leger des Heils mee en er sluiten ook vaak kinderen aan.”

4000 peuken geraapt

Een van de meest succesvolle opruimacties van de buurtkerk was de peukenraapactie die in juni plaatsvond. “Na corona viel het me op dat er ontzettend veel peuken op straat lagen. Toen ik zag dat er een landelijke actie om peuken te rapen was, besloten we mee te doen. Een klein groepje buurtbewoners is in hun eigen straat aan de slag gegaan en uiteindelijk zijn drie straten peukenvrij gemaakt.” De actie bleek een succes: “We hebben in totaal 4000 peuken opgeraapt!”, vertelt Gerrie enthousiast.

Naast dat ze de buurt met haar acties schoon probeert te houden is het ook een stukje bewustwording die ze wil meegeven. “Veel mensen weten niet hoe slecht een sigaret voor de natuur is. Eén peuk vervuilt bijvoorbeeld wel acht liter grondwater! Ik geef daarom altijd een stukje voorlichting, zo kunnen we samen de wereld schoner achterlaten.”

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant