Tentoonstelling Schoon, doen we toch gewoon?

Van mei tot en met september 2023 reist de tentoonstelling ‘Schoon, doen we toch gewoon?’ door Den Haag. Verdeeld over 5 panelen lichtten we de gezichten en organisaties uit die zich dagelijks inzetten om Den Haag schoon te houden.

De tentoonstelling startte als eerste bij het Dome Café van Museon-Omniversum. Daarna kon je het zien van 5 tot en met 18 juni bij het Informatiepunt (Strandweg 156, naast de ingang van de Pier, open van 12.00 tot 16.00 uur) in Scheveningen. En tot slot van 12 september tot en met 4 oktober in het Atrium, in het Haagse stadhuis.

Initiatieven voor schoon water en strand

Veel afval belandt helaas in het water. Vaak is één windvlaag al genoeg om een nieuwe lading flesjes, blikjes en verpakkingen in het water te blazen. Dieren kunnen erin stikken en daarnaast is het slecht voor de waterkwaliteit. Ook bevat veel zwerfafval plastic en dat breekt niet af in de natuur. Onder invloed van uv-straling wordt het plastic bros en brokkelt het af tot steeds weer kleinere stukjes die je uiteindelijk niet meer kan zien, microplastics.

Gelukkig zijn er veel initiatieven die zich inzetten voor een afvalvrije natuur. In de tentoonstelling komen 5  verschillende initiatieven aan bod die het Haagse water, het strand en de zee schoonhouden.

Grondstofjutters

Grondstofjutters is een initiatief waarbij strandbezoekers, strandpaviljoenen en de gemeente op dagelijkse basis en op een positieve manier samenwerken aan een schoon strand. In Den Haag worden wandelaars uitgenodigd om te gaan jutten met eenhandige en mooie juttas. Deze zijn in de zomer te leen bij een van de 27 deelnemende strandpaviljoens op Scheveningen en het Zuiderstrand. Meer weten? Lees verder op de website van Grondstofjutters.

Museon-Omniversum | Plastic Soup Surfer

Blikjes, bekers van de snackbar of de verpakking van je broodje, als je het niet weggooit ontstaat schade aan de natuur en het water. Met een surfplank gemaakt van zwerfvuil, kitesurfte de Plastic Soup Surfer in 2014 langs de hele Nederlandse kust (350 km) en startte hij met aandacht vragen voor de plastic vervuiling.

Het is een mooi voorbeeld van een initiatief waarmee je verandering creëert. Daarom vertoonde Museon-Omniversum de verschillende surfboards van de ‘Plastic Soup Surfer’. Bekijk de website van OnePlanet voor meer informatie.

SUP-actie

In samenwerking met Kiteboardschool.nl, die de materialen faciliteert, organiseert de gemeente Den Haag ook dit jaar een SUP-actie. Op donderdagen kunnen geïnteresseerden bij restaurant Kaai 13 een gratis SUP-board lenen, door de Haagse grachten peddelen en zwerfafval uit het water vissen.

Met ieder stukje afval dat uit het water word gevist, wordt bewust stil gestaan bij hoe het in het water terecht is gekomen en wat de gevolgen ervan zijn. Vorig jaar, in 2022 was de actie een groot succes. Dit jaar wil de gemeente opnieuw minimaal 1000 deelnemers op een SUP-board laten staan.

The Hague Boat | Plastic soep vissen

Om de grachten schoon te maken, introduceerde Jan en Leonie Persoon van The Hague Boat plastic soep vissen. Het concept is simpel: geef de passagiers een schepnet of een afvalgrijper en laat ze vanaf de boot naar afval vissen. Tijdens het plastic soep vissen ontstaat er vaak een wedstrijd om de meeste spullen op te vissen. Tijdens het vissen zorgt Leonie voor de nodige toelichting. Ze vertelt over wat voor afval er in het water ligt en waarom het zo slecht is voor het milieu.

Naast het reguliere plastic soep vissen werkt The Hague Boat samen met de gemeente Den Haag om dit uitje mogelijk te maken voor schoolklassen als onderdeel van milieueducatie. Zo worden kinderen bewust van de gevolgen van afval in hun omgeving en maken ze de Haagse grachten weer een stukje schoner. Zelf op de boot staan met Leonie en Jan? Bekijk de website The Hague Boat.

TrashUre Hunt

Sinds 2013 inspireert Ralph Groenheijde met TrashUre Hunt duizenden mensen om het strand schoon achter te laten. Het doel is om  in een recordtempo de mensheid op een effectieve en leuke manier in beweging te krijgen en zorg te dragen voor een schonere leefomgeving. De spelregels zijn simpel: TrashUre Hunters zijn de schatzoekers en alles wat niet in de natuur hoort, zijn de schatten. Deze schatten gaan niet de prullenbak in, maar er worden kunstwerken van gemaakt. Het motto is: iedereen kan een held zijn.

Met de Summer Challenge wordt jaarlijks tijdens de 3 zomermaanden elke dag met zoveel mogelijk helden het Scheveningse strand ontdaan van haar schatten (afval). Sinds de start van TrashUre Hunt is al 41.000 kg aan afval opgeraapt en zijn er meer dan 1.000.000 sigarettenfilters verzameld. Meer weten? Check de website van TrashUre Hunt.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant