Tentoonstelling Schoon, doen we toch gewoon?

Van 16 november t/m 14 december vond de tentoonstelling ‘Schoon, doen we toch gewoon?’ in het Atrium Den Haag plaats. Verdeeld over vijf panelen lichtten we de gezichten en organisaties uit die zich dagelijks inzetten om Den Haag schoon te houden.

Initiatieven voor schoon water en strand

Veel afval belandt helaas in het water. Vaak is één windvlaag al genoeg om een nieuwe lading flesjes, blikjes en verpakkingen in het water te blazen. Dieren kunnen erin stikken en daarnaast is het slecht voor de waterkwaliteit. Ook bevat veel zwerfafval plastic en dat breekt niet af in de natuur. Onder invloed van uv-straling wordt het plastic bros en brokkelt het af tot steeds weer kleinere stukjes die je uiteindelijk niet meer kan zien, microplastics.

Gelukkig zijn er veel initiatieven die zich inzetten voor een afvalvrije natuur. In de expositie kwamen vijf verschillende en initiatieven aan bod die het Haagse water, het strand en de zee schoonhouden.

Grondstofjutters

Grondstofjutters is een initiatief waarin strandbezoekers, strandpaviljoenen en de gemeente op dagelijkse basis en op een positieve manier samenwerken aan een schoon strand. In Den Haag worden wandelaars uitgenodigd een handige en mooie juttas om te hangen. Deze zijn in de zomer te leen bij een van de 27 deelnemende strandpaviljoens op Scheveningen en het Zuiderstrand. Meer weten? Lees het op de website van Grondstofjutters.

Museon | Plastic Soup Surfer

Blikjes, bekers van de snackbar of de verpakking van je broodje, als je het niet weggooit richt het schade aan de natuur en het water. Met de surfplank die tijdens de tentoonstelling was te bewonderen, kitesurfte de Plastic Soup Surfer er in 2014 mee langs de hele Nederlandse kust (350 km) en startte zijn aandacht voor de plastic vervuiling.

Het is een mooi voorbeeld van een initiatief waarmee je verandering creëert. Daarom besloot Museon-Omniversum de verschillende surfboards van de ‘Plastic Soup Surfer’ tentoon te stellen. Ieder board vertelt een uitzonderlijk verhaal en laat zien dat je als eenling wel degelijk verschil kan maken. Bekijk de website van OnePlanet voor meer informatie.

SUP-actie

We nemen je mee terug naar de zomer van 2022. In samenwerking met Kiteboardschool.nl, die de materialen faciliteerde, organiseerde de gemeente Den Haag een SUP-actie. Op donderdagen konden geïnteresseerden bij restaurant Kaai 13 een gratis SUP-board lenen, door de Haagse grachten peddelen en zwerfafval uit het water vissen.

Met ieder stukje afval dat uit het water werd gevist, werd er bewust stil gestaan bij hoe het in het water terecht is gekomen en wat de gevolgen ervan zijn. Uiteindelijk was de actie een groot succes. Bijna iedere donderdag was het volle bak en in totaal hebben 1100 deelnemers op een SUP-board gestaan!

The Hague Boat | Plastic soep vissen

Om de grachten schoon te maken, introduceerde Jan en Leonie Persoon van The Hague Boat plastic soep vissen. Het concept is simpel, geef de passagiers een schepnet of een afvalgrijper en laat ze vanaf de boot naar afval vissen. Tijdens het Plastic soep vissen ontstaat er vaak wedstrijd om de meeste spullen op te vissen. Tijdens het vissen zorgt Leonie voor de nodige toelichting. Ze vertelt over wat voor afval er in het water ligt en waarom het zo slecht is voor het milieu.

Naast het reguliere Plastic soep vissen werkt The Hague Boat samen met de gemeente Den Haag om dit uitje mogelijk te maken voor schoolklassen als onderdeel van milieueducatie. Zo worden kinderen bewust van de gevolgen van afval in hun omgeving en maken ze de Haagse grachten weer een stukje schoner. Zelf op de boot staan met Leonie en Jan? Bekijk de website The Hague Boat.

TrashUre Hunt

Sinds 2013 inspireert Ralph Groenheijde met TrashUre Hunt duizenden mensen om het strand schoon achter te laten. Het doel is in een recordtempo de mensheid op een effectieve en leuke manier in beweging te krijgen en zorg te dragen voor een schonere leefomgeving. De spelregels zijn simpel: TrashUre Hunters zijn de schatzoekers en alles wat niet in de natuur hoort, zijn de schatten. Deze schatten gaan niet de prullenbak in, maar er worden kunstwerken van gemaakt. Het motto is: iedereen kan een held zijn.

Met de Summer Challenge wordt jaarlijkse tijdens de 3 zomermaanden elke dag met zoveel mogelijk Helden het Scheveningse strand ontdoen van haar schatten (afval). Sinds de start van TrashUre Hunt is al 41.000 kg aan afval opgeraapt en zijn er meer dan 1.000.000 sigarettenfilters verzameld. Meer weten? Check de website van TrashUre Hunt.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant