Zo houden we samen het Haagse strand schoon

Het strandseizoen is weer begonnen! Een periode waarin veel mensen een bezoek brengen aan de Haagse kust. Dat betekent niet alleen een strand vol badgasten, maar helaas ook met zwerfafval. Daar kunnen we samen wat tegen doen. Meehelpen om het Haagse strand schoon te houden is namelijk heel makkelijk. Hieronder volgen een aantal tips.

Neem strandafval mee of gooi het weg

Neem altijd een eigen, het liefst een papieren afvalzakje mee in je strandtas. Zo kun je al je afval verzamelen. En het waait niet weg of wordt gepakt door een meeuw. Daarnaast staan er 370 afvalbakken op het strand. Er is altijd wel eentje in de buurt waar jij je afval in kwijt kan.

Doe je afval in een afvalbak en niet ernaast

Er ligt vaak afval naast de bakken terwijl er nog ruimte is om het erin te gooien. Afval naast de bakken trekt meeuwen aan die het weer over het strand verspreiden. Daarnaast waait afval zo het hele strand over. Afvalbak vol? Loop even door naar de volgende of neem je afval mee naar huis.

Let op met sigarettenpeuken

Rook je? Druk je peuken niet zomaar uit in het zand, maar verzamel ze en gooi ze later weg. Sigaretten hebben een plastic filter dat niet vergaat, maar uiteenvalt in kleine microplastics. Ook in de tabak zitten schadelijke stoffen voor het milieu. Rokende strandbezoekers wordt daarnaast opgeroepen om geen peuken op te steken op het stuk strand tussen de strandtenten Hart Beach en Fonk. Daar is om vervuiling van rondzwervende sigarettenpeuken te voorkomen 21 maart een vrijwillige rookvrije zone geopend.

Doe mee met één van de initiatieven

Zin in iets actiefs? Maak een strandwandeling en ruim tegelijkertijd zwerfafval op. Je kan bijvoorbeeld ook meedoen met één van de onderstaande initiatieven om het strand schoon te houden:

  • TrashUre Hunt: Maakt al ruim tien jaar mensen bewust en enthousiasmeert hen om afval uit de natuur op te ruimen. Dit doet de Scheveningse organisatie met verschillende activiteiten en acties waaronder de maandelijkse beach clean-ups op het stuk rookvrij strand. Lees het interview met oprichter Ralph.
  • Grondstofjutters: Een initiatief waarmee strandbezoekers, strandpaviljoens en Gemeente Den Haag op een positieve manier samenwerken aan een schoon strand. Hoe werkt het? Haal een tas op bij één van de deelnemende strandpaviljoens op het Noorder- of Zuiderstrand, ga lekker jutten, lever je volle tas met afval weer in en ontvang als dank een gratis drankje, taartje of ijsje. Het ingeleverde afval wordt vervolgens als grondstof gebruikt voor nieuwe producten. Lees ook het interview met Noortje Schrauwen van de Grondstofjutters.

Tekst gaat verder onder de video.

Check je plek voordat je weggaat

Ga je naar huis? Kijk even of er geen afval in het zand is blijven liggen. Help voorkomen dat afval terechtkomt in de zee. Dit afval bedreigt vissen, vogels en zeedieren en vergroot de plasticsoep. Dieren kunnen verstrikt raken in het afval. Of ze eten het op waardoor plastic in onze voedselketen terecht komt. Een schoon strand voorkomt dit. Lees ook onze vijf vragen over plastic in het water.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant