Zo houden we samen het Haagse strand schoon

De lente is begonnen, de zomertijd is ingegaan en de dagen worden langer. Wanneer ook de temperaturen gaan stijgen, gaan we weer vaker genieten van de natuur. We trekken eropuit naar bijvoorbeeld het strand. Jammer genoeg wordt er dan ook regelmatig zwerfafval achtergelaten.

Daar kunnen we samen wat tegen doen. Meehelpen om het Haagse strand schoon te houden is namelijk heel makkelijk. Hieronder volgen een aantal tips.

Neem strandafval mee of gooi het weg

Neem altijd een eigen, het liefst een papieren afvalzakje mee in je strandtas. Zo kun je al je afval verzamelen. En het waait niet weg of gepakt door een meeuw. Daarnaast staan er 370 afvalbakken op het strand. Er is altijd wel eentje in de buurt waar jij je afval in kwijt kan.

Doe je afval in een afvalbak en niet ernaast

Er ligt vaak afval naast de bakken terwijl er nog ruimte is om het erin te gooien. Afval naast de bakken trekt meeuwen aan die het weer over het strand verspreiden. Daarnaast waait afval zo het hele strand over. Afvalbak vol? Loop even door naar de volgende of neem je afval mee naar huis.

Let op met sigarettenpeuken

Rook je? Druk je peuken niet zomaar uit in het zand, maar verzamel ze en gooi ze later weg. Sigarettenfilters zijn van plastic en vallen uiteen in microplastics. In de tabak zitten ook schadelijke stoffen voor het milieu.

Doe mee met één van de opruimacties

Zin in iets actiefs? Maak een strandwandeling en ruim tegelijkertijd zwerfafval op. Je kan bijvoorbeeld ook meedoen met één van de strandopruimacties:

  • TrashUre Hunt: de hele zomer kan je rechts van de pier op zoek naar afvalschatten met TrashUre Hunt. Lever je volle tas met afval in en ontvang heldenpunten. Met deze punten kan je meedoen aan leuke workshops. Lees ook het interview met oprichter Ralph.
  • Grondstofjutters: in deze aanpak werken strandbezoekers en strandpaviljoens op het hele Haagse strand samen aan een schoon strand. Je kan een speciale juttas lenen bij één van de deelnemende strandpaviljoens. Lever een volle juttas met zwerfafval in bij het paviljoen en krijg een bedankje! Koffie, taart of een ijsje.
  • Boskalis Beach Cleanup Tour: Jaarlijks maken duizenden vrijwilligers in augustus de hele Nederlandse Noordzeekust schoon met de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. We houden je op de hoogte rondom de editie van 2023.

Check je plek voordat je weggaat

Ga je naar huis? Kijk even of er geen afval in het zand is blijven liggen. Help voorkomen dat afval terechtkomt in de zee. Dit afval bedreigt vissen, vogels en zeedieren en vergroot de plasticsoep. Dieren kunnen verstrikt raken in het afval. Of ze eten het op waardoor plastic in onze voedselketen terecht komt. Een schoon strand voorkomt dit. Lees ook onze vijf vragen over plastic in het water.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant