5 tips om van jouw hond een opruimhond te maken

Bij het uitlaten van je hond denk je misschien niet gelijk aan het opruimen van zwerfafval. Bij stichting Enjoycleaningup dachten ze daar anders over en kwamen ze met een slimme manier om samen met je trouwe viervoeter afval op te ruimen. 5 tips hoe jij van jouw hond een opruimhond maakt.

Tip 1: focus je op één soort afval

Zorg ervoor dat je hond zich in de beginfase enkel hoeft te focussen op bijvoorbeeld petflessen. Gebruik hierbij een duidelijke term voor je hond, bijvoorbeeld: ‘Zoek fles’.

Tip 2: doe een hondensnack in de fles

Om jouw hond te leren een flesje op te pakken en terug te brengen, kan je gebruik maken van een lekkere hondensnack. Stop deze in een fles en zorg ervoor dat je hond de fles naar je terugbrengt. Zodra je viervoeter dat heeft gedaan, kan je hem of haar belonen met de snack. Zorg er hierbij wel voor dat de snack uit de fles komt en niet uit je zak, alleen dan pas zal je hond de fles belangrijk vinden.

Hond Joy met een flesje

Tip 3: neem de tijd om te oefenen

Neem goed de tijd om je hond te leren zoeken naar zwerfafval. Verstop de fles bijvoorbeeld eerst in de woonkamer, vervolgens in je tuin en begin daarna ergens op een vertrouwde uitlaatplek te verstoppen. Op die manier maak je het zoekgebied steeds groter.

Tip 4: gebruik een hondentuig

Let erop dat je hond niet doorslaat van enthousiasme. Een hond kan namelijk geen onderscheid maken tussen een fles van mensen die aan het picknicken zijn of een fles die in de natuur zwerft. Doe het opruimwerk dus niet waar veel mensen in de buurt zijn en zorg ervoor dat je je hond laat weten wanneer het tijd is om te gaan zoeken. Dit kan je doen door tijdens het zoeken je hond een hondenharnas/hondentuig om te doen, zodat hij of zij weet: nu gaan we zoeken. Zodra het harnas afgaat, is het tijd om uit te rusten.

Hond Bas met een blikje in zijn bek

Tip 5: ruim zelf ook op

Als laatste kan je natuurlijk je hond een handje helpen door zelf ook afval op te rapen. Tijdens je uitlaatronde kan je een extra tas meenemen en zelf het rondslingerende afval in jouw buurt meenemen. Op die manier kunnen we samen ons land schoonhouden!

Helpt jouw hond al om de wereld een beetje schoner te maken? Meld je dan snel aan bij Enjoycleaningup, zodat je een plekje krijgt op de ‘Lokale Helden’-pagina.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant