Honden hebben hele kluif aan zwerfafval

Alex van Eck ergerde zich jarenlang aan zwerfafval dat hij tegenkwam tijdens het uitlaten van zijn hond Joy. “Soms kwam ik hetzelfde afval meerdere keren per dag tegen. Waarom raapt niemand dat op, vroeg ik mij af. Geen moment dacht ik eraan om het zelf op te rapen. Het is toch niet mijn afval? Dan ook niet mijn verantwoordelijkheid.”

Deze gedachtegang veranderde toen Alex in 2015 op duikvakantie ging naar Curaçao. “Terwijl ik op het strand stond genoot ik van de prachtige natuur. Maar wat ik toen zag choqueerde mij. Het hele strand lag bezaaid met plastic afval. En tijdens het duiken kwam ik het ene moment prachtige schildpadden tegen; even later zag ik nauwelijks vissen door al het afval.”

Plastic in de natuur

Alex had al eerder vergelijkbare beelden in de media gezien van de enorme hoeveelheden plastic in de natuur. “Maar als je het zelf meemaakt komt het dichterbij dan ooit. Ik kon mijn ogen niet meer sluiten zonder de verwoesting te zien die ik had meegemaakt. Ik moest iets doen voor al deze dieren die sterven door zwerfafval.” Alex wilde het gedrag van mensen veranderen, maar hoe? “Ik was zelf ook niet moedig genoeg om die hartverscheurende beelden te bekijken”, legt Alex uit.

“Ik deed mijn ogen dicht en ging door met mijn leven. Zwerfafval op straat liet ik liggen. Het verhaal moest dus anders verteld worden. Op een manier zodat mensen zoals ik hun ogen niet sluiten. Daarom trainde ik mijn hond Joy om op zoek te gaan naar zwerfafval. Mensen kijken namelijk niet weg voor mijn bruine labrador, maar ze zijn benieuwd waarom een hond zwerfafval opraapt. Op deze manier maken we anderen bewust van het zwerfafvalprobleem. En het wordt nog beter, want Joy kan zelfs bij plekken waar ik niet bij kan. Zoals bosjes of in het water. Maar het belangrijkste: ze kan andere mensen bereiken met onze boodschap!”

“Honderden hondeneigenaren ergens op de wereld zijn door ons geïnspireerd en ruimen dagelijks zwerfvuil op”

Dit was het begin van de stichting Enjoy Cleaningup die Alex oprichtte. Met zijn stichting trainen Alex en Joy andere honden in het zoeken naar zwerfafval, organiseren ze opruimacties en geven ze voorlichting op scholen en bij bedrijven. “Inmiddels helpt een nieuwe viervoeter ons mee, onze zwarte labrador Bas. Joy gaat op zoek naar plastic flesjes en Bas naar lege blikjes. Honderden hondeneigenaren ergens op de wereld zijn door ons geïnspireerd en ruimen dagelijks zwerfvuil op. We willen meer en meer honden toevoegen aan de club van local heroes. In Nederland alleen al zijn meer dan 2 miljoen honden die dagelijks een paar keer buitenkomen. Als die elke uitlaatronde wat meenemen praat je over miljoenen stukjes zwerfafval per dag!”

Harige Haagse helden

Ook in Den Haag zijn hondeneigenaren geïnspireerd geraakt door Alex en Joy. Enkelen hebben zich aangemeld als local hero op de website van Enjoy Cleaningup. Golden retriever Boef loopt elke dag op het Haagse strand. Hij houdt van de zee en helpt samen met zijn baasjes mee. Nikah, een Bulgaars zwervertje gaat tijdens de wandelingen op zoek naar plastic flesjes en brengt die naar de voordeur of naar een prullenbak. En labradoodle Balou is ook regelmatig op het Haagse strand te vinden. Op Instagram trekt ze de aandacht met haar cleanups onder de naam plastic Doodle.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant