Op pad met wijkambassadeur Ahmed

Ahmed El Hadioui woont al ruim 40 jaar in de Haagse wijk Transvaal. Het Paul Krugerplein is daar zijn favoriete plek. Op het uitgestrekte plein komt de levendige wijk samen. Letterlijk, want het verkeer raast vanuit zeven verschillende richtingen langs het plein. Boven een winkel op de hoek wappert de Indiase vlag. Geuren van gekruid eten komen uit de Surinaamse en Turkse restaurants aan de overkant van het plein. Maar ook een typisch Nederlandse supermarkt mag niet ontbreken op het Paul Krugerplein.

Vanaf dit hart van Transvaal lopen we een rondje mee door de wijk met Ahmed. “Transvaal is een prachtige wijk, maar we hebben een afvalprobleem”, vertelt hij. “Samen met de buurtbewoners wil ik dat oplossen. Daarom ben ik wijkambassadeur geworden.”

Zakken naast de containers

“Een betere wereld begint bij jezelf”, zegt Ahmed. Daarom is hij naast wijkambassadeur ook vrijwilliger en bestuurder van de bewonersorganisatie Transvaal Noord/Midden. Vanaf het Paul Krugerplein lopen we binnen een paar minuten naar de twee ondergrondse restafvalcontainers die Ahmed adopteerde van de gemeente. Onderweg groet hij meerdere bekenden. “Via de bewonersorganisatie leer ik veel mensen kennen”, legt hij uit terwijl we bij de containers aankomen.

Ahmed voor het pand van bewonersorganisatie Transvaal Noord/Midden

“Regelmatig staan er zakken naast deze containers. Die ruim ik dan op.” Volgens Ahmed zijn er te weinig restafvalcontainers in de buurt. Hij legt uit: “Transvaal is overbewoond. Het aantal afvalcontainers is gelinkt aan het aantal bewoners, maar niet iedereen in deze wijk staat geregistreerd bij de gemeente. Daarnaast wonen veel seizoenarbeiders hier maar tijdelijk. De gemeente erkent het probleem en zoekt samen met bewoners naar een oplossing.”

Samen problemen oplossen

En die gezamenlijke aanpak bevalt Ahmed. “Als wijkambassadeur wil ik me nog meer inzetten voor Transvaal en bewoners beter betrekken bij de wijk. Ik zie mezelf als een onderdeel van de wijk die ik graag schoon wil houden. Hoe meer bewoners meedoen, hoe schoner onze wijk wordt.”

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want het afvalprobleem in Transvaal is ingewikkeld volgens Ahmed: “Er zijn namelijk meerdere, soms grotere problemen in de wijk. Tijdens de coronacrisis vervelen jongeren zich; sommige gebruiken momenteel veel lachgas. Onze bewonersorganisatie is een belangrijke link met de bewoners van Transvaal. Hier komen ouders en jongeren hulp zoeken. Om dit soort problemen op te lossen is samenwerking óók belangrijk. Zo bespreken wij de drugsproblemen met een wijkagent die vervolgstappen zet.”

Investeer in de jeugd

Volgens Ahmed moet je in de jeugd investeren om wat aan de problemen in de wijk te doen. “Ik geloof dat zij het verschil maken. Onze bewonersorganisatie maakt de jeugd bewust: dit is jóuw wijk en jóuw straat. Je doet jezelf een plezier door het schoon te houden.” Die aanpak slaat zichtbaar aan als we ons inmiddels in het pand van de bewonersorganisatie begeven. Tijdens het interview haken de aanwezige jongeren regelmatig in. “Ik wil óók Orac-adoptant worden”, roept de twintiger Mohammed enthousiast vanachter de gemeenschappelijke computer. Een andere jongen sluit zich hierbij aan.

Wijkambassadeur Ahmed El Hadioui op zijn favoriete plek in Transvaal: het Paul Krugerplein

Die bewustwording prent Ahmed er al vanaf jonge leeftijd in bij zijn buurtbewoners. “Wij organiseerden jarenlang schoonmaakacties op het nabijgelegen Ruth Firstplein voor kinderen. Op een dag kwamen daar ouders met hun kinderen spelen die koekjes hadden meegenomen, maar de verpakking vloog weg. Andere kinderen gingen er gelijk op af: ‘Mevrouw, u mag dat niet op straat gooien! We moeten het plein wel schoonhouden!’”, vertelt Ahmed trots.

De ruim 20 wijkambassadeurs zijn actief in de wijk en willen graag dat het mooier, schoner en prettiger wonen is. Ze vinden het leuk om mensen te enthousiasmeren. Ze werven adoptanten voor de afvalcontainers en zorgen ervoor dat steeds meer mensen meedoen aan het schoonhouden van de buurt. De wijkambassadeurs krijgen professionele training en uitwisseling met andere wijkambassadeurs. Daarnaast hebben ze nauw contact met gemeentemedewerkers van het stadsdeel.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant