Noortje Schrauwen blikt terug op vijf jaar Grondstofjutters

Noortje is initiatiefnemer van Grondstofjutters en blikt terug op vijf jaar samenwerking rond het terugdringen van zwerfafval op het Scheveningse strand.

Hoe gaan jullie te werk?

De rode draad in onze projecten is mensen bewust maken van zwerfafval, en op een positieve manier uitnodigen een eigen verantwoordelijkheid te nemen in het terugdringen ervan. De veegploegen werken hard om de stranden schoon te maken, maar het is natuurlijk aan ons allemaal om samen het strand schoon te houden. Samen met gemeente Den Haag zijn we aan de slag gegaan om bewustwording en betrokkenheid rond zwerfafval te vergroten in Scheveningen, met een aantal mooie projecten.

Wat hebben jullie gedaan de afgelopen vijf jaar?

In de afgelopen vijf jaar hebben we een te gekke samenwerking gehad met Eite en Peggy van Stadsdeel Scheveningen, TrashUre Hunt en een groot deel van de strandpaviljoens. Zo hebben met een gezamenlijke foto-expositie het publiek op de boulevard uitgenodigd met een andere blik naar het strand te kijken: niet alleen als zwemstrand maar ook de start van één van onze grootste natuurgebieden: de Noordzee. Ook hebben we met honderden middelbare scholieren onderzoek gedaan naar het ontstaan van zwerfafval en hebben zij oplossingen aangedragen om zwerfafval te voorkomen.

Met Grondstofjutters, dat nu vijf jaar loopt, werken we met zeventien strandpaviljoens samen. We zijn enorm blij met deze samenwerking! Afgelopen vijf jaar zijn er naar schatting zo’n 10.000 mensen gaan jutten. Dit zijn niet alleen veel tassen strandvuil die daarmee niet in zee zijn beland, we zijn blij dat die 10.000 tassen strandvuil niet in zee zijn beland en dat zo’n grote groep mensen betrokken is geraakt in het zorgdragen voor de natuur! We zijn enorm trots en blij op deze samenwerking en de resultaten die we samen weten neer te zetten.

Enthousiaste deelnemers met een ‘juttas’.

Hoe gaat het op het strand?

We zien dat er steeds minder afval op de stranden ligt in gewicht en volume. Wel zie je dat het afval dat gevonden wordt steeds kleiner plastic afval is. Dat is nog steeds een probleem, omdat juist dit kleine afval lastig opgeruimd kan worden door de Beach Cleaners. We zijn daarom erg blij dat er steeds meer preventieve oplossingen komen, zoals statiegeld op flesjes en blikjes en het verbod op een aantal wegwerpplastics.

En natuurlijk Plasticvrij Terras dat op Scheveningen is ontstaan. Echt gaaf dat een groep Scheveningse strandpaviljoens in 2019 alle wegwerpplastics hebben uitgefaseerd op hun terras. Dat is van groot belang, omdat juist dit materiaal zo lichtgewicht is en makkelijk wegwaait. Door geen verwaaibaar plastic meer te gebruiken buiten, kunnen we echt slagen maken en zwerfafval voorkomen samen. Scheveningen is echt een voorbeeld daarin!

Waar hoop je op in de toekomst?

Ik hoop dat het niet meer nodig zal zijn om op te ruimen, omdat we met elkaar slimmer omgaan met materialen en ons meer verbonden en verantwoordelijk gaan voelen voor de natuur om ons heen.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant