Dit was de Actie Schone Buurt september 2022

Een walk-in container, op pad met de afvalgrijper, een rondje afvalrapen met ezels of SUPpend zwerfafval opvissen. Het is een kleine greep uit de talloze initiatieven rondom de Actie Schone Buurt die in de week van 17 tot en met 23 september plaatsvond. De opruimacties waren een groot succes. We lichten er hieronder vijf uit.

Op zwerfafvaltocht met ezels

Ja je leest het goed; op zaterdag 17 september, op World Cleanup Day werd er vanaf Boerderij De Nijkamphoeve afval opgeraapt met ezels. Hagenaars van jong tot oud gingen in de omgeving van de boerderij op zoek naar afval. De ezels kregen manden op hun rug en daar konden de afvaloprapers hun volle zakken in kwijt. Het resultaat mag er zijn! Zowel de deelnemers als de ezels waren erg enthousiast en de buurt is weer een stukje schoner!


De container van Wijkambassadeur Rob

Wijkambassadeur Rob uit Rustenburg en Oostbroek vond dat hij de buurt wel een handje kon helpen met het opruimen van grofvuil. Op World Cleanup Day regelde hij daarom een container voor zijn deur. De hele dag konden buurtbewoners hun afval wegbrengen. De container bleek daarnaast ook nog een gezellige ontmoetingsplek te zijn. Zo werd er een praatje gemaakt en gaf een bewoner een klein concert op zijn gitaar.


Vanaf een SUPboard naar afval vissen

Met een grijper kan je vanaf het SUPboard makkelijk bij zwerfafval in het water waar je normaal niet bij komt. Op World Cleanup Day gingen 72 actieve afvalaanpakkers het water op om het afval eruit te vissen. Naast dat ze een sportieve en leuke activiteit hadden, zorgden ze er ook voor dat het Haagse water vrij blijft van zwerfafval.

Er werd een hoop afval uit het water gevist.

Rondleiding door het Zuiderpark van de boswachter

Tijdens de Actie Schone Buurtweek gaf boswachter Erwin Hemelop drie keer een rondleiding door het Zuiderpark. Gewapend met een afvalgrijper en een vuilniszak gingen tientallen mensen met de boswachter op pad. Tijdens de rondleiding werd er enthousiast gezocht naar afval en vertelde Erwin over de gevolgen ervan op de natuur en de dieren.

Boswachter Erwin was zelf ook druk op zoek naar zwerfafval.

Met de Mallekidsclub op jacht naar zwerfafval

Buurtcentrum Mallemok in Scheveningen organiseert allerlei leuke activiteiten voor buurtbewoners. De Mallekidsclub, onderdeel van het buurtcentrum, organiseerde tijdens de Actie Schone Buurt een leuke opruimactie. Een groepje kinderen ging op pad, om afval uit de speeltuintjes in de buurt op te ruimen. Daarnaast was populaire TikTokker Sherell Martini aanwezig om de kids te helpen en leuke filmpjes te maken.


In maart is er weer een nieuwe Actie Schone Buurt. Kan je niet zo lang wachten? Kom dan zelf in actie en haal een gratis knijper op bij een van de uitleenpunten van de gemeente Den Haag.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant