Inwoners van Den Haag denken mee over de afvalaanpak tijdens wijkexpedities

De gemeente Den Haag gaat in februari op wijkexpeditie door verschillende wijken om met bewoners in gesprek te gaan over het tegengaan van zwerfafval en afvaloverlast. Vandaag vond de eerste expeditie plaats. Wethouder Anne Mulder sloot aan op het Paul Krugerplein om verhalen over afval op te halen en met buurtbewoners te praten.

Foto’s: Frank Jansen

Wethouder Anne Mulder: “De komende tijd blijven we ons inzetten voor een schoon Den Haag. Dit is namelijk ontzettend belangrijk voor de leefbaarheid. Helemaal geen afvaloverlast is in een stad met meer dan 550.000 inwoners natuurlijk niet mogelijk, maar we willen dit zo veel als mogelijk voorkomen. Dit doen we met ons aanvalsplan afval. De wijkexpedities vormen een belangrijk onderdeel van dit plan. Hiermee gaan we goede ideeën ophalen uit de stad en betrekken we Hagenaars bij het aanvalsplan. Samen houden we immers de stad schoon.”

In gesprek met bewoners

Afval op straat is een grote ergernis van veel inwoners van Den Haag en het zorgt mede voor overlast door ratten en meeuwen. De gemeente Den Haag is benieuwd naar ideeën van de bewoners over het schoonhouden van de stad en gaat daarom op wijkexpeditie. Medewerkers van de gemeente gaan met bewoners in gesprek en vragen hen mee te denken over dilemma’s. Bijvoorbeeld over het schoonhouden van de wijk, hoe bewoners het beste geïnformeerd kunnen worden en het beboeten van vervuilers.

Eerste reacties positief

Vandaag vonden de eerste wijkexpedities plaats. ’s Ochtends stond een delegatie namens de gemeente in Rustenburg en Oostbroek en ‘s middags sloot wethouder Anne Mulder aan op het Paul Krugerplein in Transvaal. Er werd door Hagenaars overwegend positief gereageerd op de gesprekken. Zo gaf een bewoner aan dat bij haar in de buurt veel afval naast de ondergrondse container belandt. Ze vond het dan ook fijn dat ze op deze manier kan bijdragen aan de oplossing. Een andere voorbijganger had een gesprek met de wethouder en was enthousiast dat hij zijn verhaal kwijt kon.

Aanvalsplan afval

De komende tijd blijft de gemeente Den Haag werken aan het bestrijden van afvaloverlast. Dagelijks gaan bijvoorbeeld medewerkers van de Haagse Straat Organisatie op pad om afval op te ruimen, kunnen bewoners via de MyCleanCity-app afval op straat melden en kan iedereen zich opgeven als containeradoptant. Ook wordt binnenkort een diepgravend onderzoek uitgevoerd naar onderliggende oorzaken van afvaloverlast en worden psychologen betrokken bij het zoeken naar oplossingen.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant