Duizenden peuken van het Scheveningse strand geraapt

Van 1 tot en met 15 augustus werd door 1.567 vrijwilligers in 30 etappes de héle Nederlandse Noordzeekust opgeruimd tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour. De vrijwilligers ruimden in 15 dagen 4.408 kilo afval op van de stranden. Ze raapten tevens 86.954 sigarettenpeuken op.

Op donderdag 11 augustus stond de Scheveningse etappe op het programma. Ruim 80 natuurliefhebbers verzamelden zich ‘s ochtends bij The Shore voor de elfde etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Daar werden ze welkom geheten door Petra Sevinga, waarnemend stadsdeeldirecteur Scheveningen, en Jolisa, Regioleider Zuid-Holland Beach Cleanup Tour. Met petjes op, goed ingesmeerd en met voldoende water, vertrok de groep daarna met de bus naar de Wassenaarseslag. Vanaf hier liepen de opruimers zo’n negen kilometer over het Zwarte Pad en het Noorderstrand terug naar The Shore.

Bij het verzamelen van het afval werden sigarettenpeuken apart gehouden. Dit vanwege de peukenpetitie van Stichting Noordzee met rookvrije stranden als doel. Door het aantal sigarettenpeuken los te tellen benadrukt de stichting de omvang van het peukprobleem op het strand.

“Sigarettenpeuken zijn het meest gevonden afval op populaire stranden. Ook dit jaar vonden de vrijwilligers er ruim 86.954 op de Noordzeestranden. Dat zijn er bijna 30.000 meer dan vorig jaar”, vertelt strandafvalexpert Marijke Boonstra. “Het strand is geen asbak en peuken horen niet thuis in de natuur. Eén peuk kan wel duizend liter water vervuilen, bestaat voor 95 procent uit plastic en zit vol giftige stoffen. Enorm schadelijk voor het milieu.”

In totaal werd tijdens de Scheveningse etappe 139 kilo afval verzameld en werden er 12.867 peuken opgeruimd.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant