Eén bende; meerdere opruimploegen

De chauffeurs van de vuilniswagens die de ondergrondse restafvalcontainers legen komen allerlei afval naast de containers tegen dat daar – uiteraard – niet hoort. Van klein zwerfafval tot vuilniszakken, dozen en grofvuil. Toch leegt deze chauffeur alleen de containers. Andere opruimploegen halen het afval ernaast op. Waarom wordt niet alles in één keer meegenomen?

Jeffrey is vrachtwagenchauffeur bij de Haagse Milieuservices (HMS). Zijn vuilniswagen is helemaal toegespitst op het legen van afvalcontainers. Twee metalen voeten schuiven uit de vrachtwagen om de wagen meer grip te geven tijdens het legen van de containers. Een ingebouwde grijpkraan tilt de loodzware afvalcontainers van zo’n 750 kilo de lucht in. De grote bak die onder de grond zat komt tevoorschijn. Vervolgens beweegt Jeffrey met een joystick de volle container langzaam door de lucht. Als deze boven de vuilniswagen hangt gaat de container open aan de onderkant. De inhoud valt in de vuilniswagen.

“Gebeurt met een reden”

Naast de afvalcontainer staan nog volle vuilniszakken en grofvuil dat niet is aangemeld. Jeffrey laat dit staan voor de andere opruimploegen en rijdt door naar de volgende container. Dat klinkt misschien omslachtig, maar Jeffrey legt uit hoe het zit. “Dat gebeurt met een reden. Na mijn komst worden de vuilniszakken en dozen die naast de container staan apart opgehaald. Daar wordt een huisadres in gezocht om vervuilers op te sporen. Nadat de zakken zijn opgeruimd komt een volgende ronde langs voor het grofvuil. Dat wordt apart opgehaald en verwerkt. Meer dan de helft van het grofvuil recyclen we op die manier. En als er na de komst van de grofvuilploeg nog zwerfafval rondom de containers ligt hebben we daar een speciale schoonmaakploeg voor.”

HMS haalt grofvuil gescheiden op

Den Haag wil in 2030 de helft minder nieuwe grondstoffen gebruiken en in 2050 helemaal circulair zijn. Dat zijn de landelijke afspraken. Daarom wordt afval zoveel mogelijk gescheiden en hergebruikt, ook grofvuil. De gemeente haalt bepaalde soorten grofvuil apart op afspraak bij de bewoners op haalt, zoals matrassen en koelkasten. Producten zoals verf waar giftige of gevaarlijke stoffen inzitten, haalt de gemeente apart op met gespecialiseerde wagens. Voor hele zware spullen zijn zelfs voertuigen nodig met een grote grijparm.

Haags Werkbedrijf spoort vervuilers op

Speciale teams van het Haags Werkbedrijf halen de vuilniszakken en dozen naast de afvalcontainers op. Deze troep is voor veel bewoners en voor de gemeente een doorn in het oog. De zakken en dozen vervuilen de straat, trekken ongedierte aan en kosten jaarlijks miljoenen euro’s om op te ruimen. De gemeente vindt dat de vervuilers zelf moeten opdraaien voor deze kosten. Ook hoopt de gemeente dat een boete de vervuiler een volgende keer aanspoort het afval in de juiste bak te gooien. Om de forse rekening naar het juiste adres te sturen onderzoeken de teams van het Haags Werkbedrijf het illegaal geplaatste afval. Benieuwd hoe dat werkt? Eerder liep Haagse Handen mee met het Haags Werkbedrijf.

Haags Veegbedrijf veegt laatste restjes op

Tot slot worden de veegspecialisten van het Haags Veegbedrijf (HVB) ingeschakeld om het achtergebleven zwerfafval bij de containers op te ruimen. Zij vegen dagelijks de Haagse straten schoon en handelen afvalmeldingen af. Hiervoor beschikken ze over de juiste uitrusting. Denk aan blazers, veegmachines en straatstofzuigers: totaal andere hulpmiddelen dan waarmee grofvuil en vuilniszakken worden opgehaald. Vanaf 2023 gaan de medewerkers van HWB en HVB samen verder in één organisatie. Eerder plaatste Haagse Handen een reportage over de werkzaamheden van het HVB. Of bekijk de veegprofessionals in actie in onderstaande video van ‘Afvalaanpakkers’.

Help je mee?

Kortom, illegaal afval (zakken, dozen, grofvuil en zwerfafval) naast afvalcontainers wordt niet direct meegenomen tijdens het legen van de container. Daar komen andere opruimploegen voor die over de juiste wagens en gereedschappen beschikken. Afval wordt zoveel mogelijk afval gescheiden en gerecycled. Ook als het om illegaal afval gaat. En vervuilers worden opgespoord om voor de extra kosten op te draaien.

Wil jij ook dat jouw straat er netjes uit blijft zien? Gooi dan je afvalzak in de container, klein afval in de prullenbak en maak een gratis afspraak voor je grofvuil. Of breng het weg naar een afvalbrengstation. Als iedereen zich aan de afvalregels houdt hoeven minder ploegen langs te komen om de rotzooi op te ruimen. Dat werkt sneller en houdt jouw straat schoner.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant