Voorbereiding stuk rookvrij strand gestart

Tijdens het strandseizoen 2024 is, als proef een stuk van het sportstrand in Scheveningen aangewezen als ‘rookvrij strand’. Ter voorbereiding is dit stuk strand al van 16 september tot en met 31 oktober aangegeven als rookvrij. Strandbezoekers worden gevraagd hier niet te roken. Een rook- en peukenvrije plek voor iedereen die houdt van een schoon strand en een schone zee. 

Het stuk rookvrije strand is een proef van gemeente Den Haag, in samenwerking met TrashUre Hunt en het stadsdeel Scheveningen. Peuken (waaronder sigarettenfilters) vervuilen de grond en de zee, want in sigarettenfilters zitten plastic en giftige stoffen. De gemeente onderzoekt of dit stuk rookvrij strand strandbezoekers helpt om meer te laten nadenken over het weggooien van peuken en de schadelijke gevolgen ervan. Zo maken we samen het strand nog schoner en een plek waar iedereen kan genieten. Het stuk rookvrij strand is 1 van de 50 acties uit het Aanvalsplan Afval. 

Schoonmaak stuk sportstrand

Een stuk van het sportstrand is aangewezen als rookvrij strand. Het stuk ligt tussen surfshop en –school Hart Beach en strandtent Fonk in. Daar komen veel sporters en gezinnen met kinderen. De gemeente verwacht daarom dat deze proef interessant zal zijn voor hen.

Vóór de start ervan is er een grote en grondige schoonmaak geweest. Het stuk is nu ‘filtervrij’ (en ook afval vrij). Zo beginnen we met een ‘schone lei’, want in een vieze omgeving laten mensen eerder afval achter dan in een schone omgeving. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een schone plek langer schoon blijft. 

Wethouder Arjen Kapteijns: “Peuken zijn ontzettend slecht voor het milieu, ze vervuilen de zee en het strand. Een sigarettenpeuk kan wel 1000 liter water vervuilen en ze zijn daarnaast ook lastig op te ruimen. Daarom vind ik deze proef ontzettend belangrijk. Ik roep strandbezoekers op om hun steentje bij te dragen, want alleen samen kunnen we onze natuur peukenvrij houden.”

Wekelijkse evenementen

De gemeente wil dat dit stuk strand schoner wordt en blijft. Zo informeert ze strandbezoekers via sociale media. Inwoners worden uitgenodigd om mee te doen aan evenementen. En inwoners worden gevraagd wat ze van een stuk rookvrij strand vinden. Dit alles wordt op een luchtige manier begeleid door TrashUre Hunt. Op deze manier krijgt de gemeente een goed beeld of er interesse is voor een rookvrij strand, hoe schoon het blijft en of het verbetert tijdens deze maanden.

Bekijk deze evenementen op het stuk rookvrij strand.

Peuken zijn moeilijk op te ruimen

De gemeente maakt zich, samen met TrashUre Hunt al jaren hard tegen sigaretten op het strand. Helaas werkten speciale beachcleaners niet om peuken uit het zand te vissen. Dit is 1 van de redenen dat ze nu start met deze proef. Met een stuk rookvrij strand zorgt ze ook voor minder (wegwerp)plastic in de natuur. Dus een nog schoner strand.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant