Papier hier! Van oud naar nieuw papier

Nederlanders kopen steeds vaker en meer via webshops. Maar waar laat je al die kartonnen dozen? En wat doe je straks met jouw uitgelezen krant?

Het antwoord is simpel: breng het naar de papiercontainer of laat het elke maand aan huis ophalen, dan wordt er nieuw papier van gemaakt. Zo valt jouw uitgelezen krant of magazine over een paar weken misschien op jouw mat als nieuw exemplaar! Benieuwd hoe dat recyclen eigenlijk werkt, we zochten het uit.

Papier hier

De gemeente verzamelt oud papier in heel Den Haag. Daarvoor zijn er papiercontainers en afvalbrengstations waar je het naartoe kan brengen. Hoe kleiner je kartonnen dozen maakt, hoe meer in de containers past. Geen zin om te sjouwen? Verzamel jouw oud papier dan thuis en laat het elke maand kosteloos ophalen.

Je kunt daarvoor gratis een eigen minicontainer (kliko) aanvragen op denhaag.nl/oudpapier. Ook vind je hier de papierophaaldagen voor jouw adres en de locaties van alle papiercontainers. Thuis geen plek voor een minicontainer (kliko)? Zet het papier dan tijdens de ophaaldag op straat in een doos. Of bind het bij elkaar met een touwtje. Dan waait het niet weg.

Een blauwe papiercontainer zet je heel makkelijk langs de weg

Wel/niet bij oud papier

Het is belangrijk dat jouw ingezamelde oud papier en karton schoon en droog is, want anders kan het niet worden gerecycled. Een beetje regen is geen probleem. Een nietje, paperclip of venster in een envelop kan ook geen kwaad, maar verwijder wel plasticfolie van tijdschriften en reclamefolders. Ook gebruikte tissues, keukenpapier en vieze pizzadozen mogen niet bij het oud papier. Melk- en sappakken horen niet in de papierbak, maar bij het plastic afval. En pas op voor batterijen tussen het oud papier, bijvoorbeeld in verjaardagskaarten waar muziek uitkomt. Batterijen bij het oud papier is gevaarlijk en veroorzaakt regelmatig brand.

Vreemde vondsten

De papierinzamelaars van de Haagse Milieu Services brengen jouw oud papier met een vrachtwagen eerst naar een verzamellocatie in Den Haag. Daar halen medewerkers met een kraan nog vreemde vondsten uit ons papier. Van bankstellen tot slachtafval. Vervolgens gaat het Haagse papier in transportcontainers door naar sorteerfabrieken in ons land. Die scheiden daar karton van papier met sorteermachines. Daarna gaat het naar een recyclingsfabriek, die soms op dezelfde locatie zit.

We halen uw karton en papier op met een glimlach

Wat is papier?

Om te snappen hoe vervolgens van oud papier weer nieuw papier gemaakt wordt, is het handig om eerst te weten wat papier eigenlijk is. Papier is gemaakt van vezels uit bomen, cellulose genaamd. Dit is de stof die planten stevigheid geeft. Natuurlijke lijm gemaakt van aardappelzetmeel hecht de losse papiervezels aan elkaar. Zo ontstaat een vel papier.

Oud wordt nieuw

Nu weer terug naar de recyclingsfabriek. Karton en papier worden apart, maar op een vergelijkbare manier gerecycled. Het gaat in een bak met water waarin een grote mixer het papier kapotslaat. De papiervezels komen los en blijven drijven. Een zeef haalt vervuiling zoals nietjes en inkt uit deze vezelpulp, dat nog voor 99% uit water bestaat en voor 1% uit vezels.

Daarna scheidt een zeef de vezels van het water. Vervolgens gaat de pulp naar een grote band waar het verder opdroogt. Om van de losse vezels opnieuw een vel papier te maken wordt de natuurlijke lijm weer toegevoegd. Het papier krijgt de juiste dikte door het plat te walsen met grote machines. Zo is na ongeveer een week jouw oude papier weer nieuw papier geworden.

Wist je dat…

• Een gemiddelde familie gooit ongeveer 6 bomen aan papier per jaar weg.
• De gemeente Den Haag zamelde in 2021 ruim 10 miljoen kilo oud papier in. Dat is 19 kilo per inwoner.
• Van al het oud papier in Nederland wordt zo’n 84% ingezameld en gerecycled.
• Papier wordt zo’n 6 tot 7 keer gerecycled. Daarna is de vezel afgesleten en stroomt het in de recyclingsfabriek weg met het spoelwater.
• Gerecycled papier kost 60% minder energie dan nieuw papier. En uiteraard geen bomen.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant