Op afvalexcursie door het Zuiderpark

Het Zuiderpark in Den Haag is er voor iedereen. Als je de groene oase binnenloopt, is er altijd wel wat te beleven. Hardlopers, gezinnen die aan het picknicken zijn of skaters ze zijn allemaal welkom in het park.

Helaas belandt nog veel zwerfafval in de natuur en dat is niet goed voor de planten en dieren. Om de gevolgen van zwerfafval met onze eigen ogen te zien, liepen we, gewapend met een afvalgrijper en vuilniszak mee met boswachter Erwin tijdens de Actie Schone Buurt.

Kleine stukjes afval

We beginnen de excursie bij stadsboerderij de Herweijerhoeve aan de rand van het park en lopen naar een slootje. Wat gelijk opvalt is hoeveel kleine stukjes afval in de natuur liggen. We pakken de glimmende kleine stukjes aluminium, metaal en plastic op. Erwin geeft uitleg “Je ziet hier heel veel kleine stukjes afval liggen. Dat komt omdat als het gras gaat groeien het afval niet meer zichtbaar is. Als er dan een grasmaaier overheen gaat, heb je ineens 100 kleine stukjes afval.”

Als dit zakje in de grasmaaier belandt, dan komen duizenden stukjes plastic in de natuur.

Veel dieren hebben last van het afval in de natuur. Erwin wijst naar een rietje: “Vogels gebruiken dit om hun nest te maken. Als de jongen uitkomen, weten ze nog niet wat het is. Dan eten ze het op en stikken ze erin.” We vervolgen onze weg en zien een vogel voorbij vliegen met glimmend stukje afval tussen de snavel. “Dat zijn de blingbling-vogels!”, grapt Erwin. “Eksters en kraaien komen af op glimmende voorwerpen en nemen het mee. Soms maken ze hun nest ermee waar hun jongen zich weer kunnen verwonden maar ze verspreiden het ook weer over het park.”

Peuken peuken en nog eens peuken

We lopen over het pad door het park en komen een bankje tegen waar wat afval omheen ligt. Als we bij het bankje aankomen en op de grond kijken, zien we pas hoeveel oude peuken er op de grond liggen. “Hier is geen beginnen aan”, vertelt een van de deelnemers van de excursie. “Ja iedereen gooit het maar op de grond zonder te beseffen hoe slecht het voor de natuur is. Er zit plastic in de filter en de peuk is erg vervuilend voor de omgeving.”, geeft Erwin aan. De boswachter doelt op het feit dat 1 peuk zo’n 8 liter water vervuilt. “Wat een viespeuken!”, concludeert de deelnemer.

We kwamen een ontelbare hoeveelheid van dit soort peuken tegen.

Enthousiaste Hagenaars

Een groep mensen die met de boswachter afval aan het rapen is, valt natuurlijk op. We hebben dan ook veel aanspraak van voorbijgangers die de boswachter herkennen. We komen buurtbewoners tegen die zelf ook regelmatig bezig zijn om het park schoon te houden. “Ik haal altijd het afval uit het water. Zo kunnen de vogels er niet in stikken en maken we de natuur weer wat mooier”, geeft een vrouw aan die we tegenkomen. Naarmate we onze weg vervolgen, komen we ook een enthousiaste wandelaar tegen. “Ik loop hier iedere dag en haal dan het afval op wat langs de weg ligt. Ik heb bijna altijd een volle zak aan het einde van mijn rondje!”, geeft de sportieve vrouw aan.

Slaapplek in de bosjes

Tegen het einde van de rondleiding lopen we langs wat struiken. Boswachter Erwin stopt even en loopt vervolgens de bosjes in. Als we hem achtervolgen, komen we een oud kleedje, wat stukken plastic en verpakkingen van eten en drinken tegen. “Dit is een slaapplek”, geeft Erwin aan. “Sommige mensen leven maanden of zelfs jaren buiten en gaan steeds verder achteruit. Dat is echt triest en ik kom dit steeds vaker tegen. Mensen komen sneller in de problemen omdat het allemaal duurder wordt.” We ruimen het afval op en beseffen ons dat sommige problemen groter zijn dan alleen zwerfafval in de natuur. Daarom zijn boswachters zoals Erwin erg belangrijk. Hun toezicht houdt de Haagse parken en bossen veilig en leefbaar en schoon.

Ook een fles wodka mocht niet ontbreken tijdens de rondleiding.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant