Geef je spullen een tweede kans en breng ze naar de Kringloopwinkel

Bij de Haagse afvalbrengstations komen vaak spullen binnen die nog een tweede leven kunnen krijgen. Erg zonde, want veel spullen waar jij vanaf wil, kunnen nog prima door een ander gebruikt worden.

Kringloop Den Haag verzamelt jaarlijks zo’n 2,5 miljoen kilo aan afgedankte spullen. Het meeste komt binnen op de hoofdlocatie in Rijswijk. Bruikbare spullen belanden ook bij het grofvuil op het afvalbrengstation van de Haagse Milieu Services (HMS). Daarom loopt er ook een medewerker rond van Kringloop Den Haag. “Wekelijks redden we zo’n 1.300 tot 1.600 kilo aan goede spullen van het afvalbrengstation”, licht operationeel manager Ronald van den Bosch toe.

Ronald van den Bosch: “Wekelijks redt Kringloop Den Haag zo’n 1.300 tot 1.600 kilo aan goede spullen van het afvalbrengstation”

Een tweede kans

Door spullen aan de kringloop te schenken help je het milieu. “Wij gooien bijna niks weg”, licht Ronald toe. “Bijna alle spullen krijgen bij ons ook een tweede kans. En als het niet meer bruikbaar is, recyclen we zoveel mogelijk. Denk dus ook eens aan de kringloop als je wat wilt weggooien.”

Naast spullen krijgt ook het personeel bij Kringloop Den Haag een tweede kans. Via stages, taakstraffen, de dagbesteding, ontwikkel- en werkfittrajecten en traineeships komen mensen binnen bij Kringloop Den Haag. Ronald: “Via de gemeente kreeg ik een proefplek bij Kringloop Den Haag voor 3 maanden. Ik wist niks van kringloopwinkels; ik dacht dat ze stoffig waren. Dat is het absoluut niet! Inmiddels werk ik al jarenlang met veel plezier bij Kringloop Den Haag.”

Michaja Main staat dankzij zijn collega’s bij Kringloop Den Haag weer positief in het leven.

Zo ook Michaja, die 7 jaar geleden nog in de goot zat. Zijn relatie was net verbroken, hij werd dak- en werkloos en zat in de schuldsanering. Daarbovenop had Michaja veel conflicten met anderen. Gelukkig vond hij een woning in Den Haag. “Ik ging voor de inrichting naar Kringloop Den Haag, maar ik bleek ook aan het werk te kunnen bij hun ophaalservice en in het magazijn. Dankzij mijn collega’s voelde ik mij daar steeds beter op mijn plek. We lachen veel en verzetten tegelijkertijd zwaar werk. Dankzij hen sta ik weer positief in het leven.”

3 tips voor je “oude” spullen

Op welke manieren kun jij jouw “oude” spullen kwijt? Hieronder een aantal tips:

1. Maak een ander blij
Deze eerste tip mag natuurlijk niet ontbreken. Spullen waar je vanaf wilt kun je inleveren bij een van de ruim 50 kringloopwinkels in Den Haag, waaronder bij Kringloop Den Haag (via 070-3351155) of via het online formulier.

2. Repareren
Zijn je spullen echt niet meer geschikt voor een tweede leven? Probeer ze te repareren. Weet je niet hoe? Neem dan je kapotte spullen mee naar een Repair Café en ga samen met deskundigen aan de slag. Check altijd even de mogelijkheden vanwege de coronamaatregelen.

3. Grofvuil
Kun jij niemand meer blij maken met jouw oude spullen? Weggooien kan natuurlijk altijd nog. Grofvuil kun je kwijt bij een van de afvalbrengstations of maak een gratis afspraak om jouw grofvuil op te laten halen.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant