De afvalhelden van HSO houden het strand schoon

Handschoenen aan, in oranje pak gehesen en dag en nacht beschikbaar. Ze besturen voertuigen waar de batmobile een puntje aan kan zuigen. Met grijpstokken in plaats van lichtzwaarden en bezemtechnieken waar Harry Potter nog wat van kan leren. Ja, de medewerkers van de Haagse Straatorganisatie (HSO) laten zich goed vergelijken met helden.

Deze supermannen en -vrouwen zijn niet bang om hun mouwen op te stropen voor een opgeruimd Den Haag. We spraken met HSO’ers Leendert Pronk, Deo Ganput en Winnifried Martin Kierindongo over hun werkzaamheden op het strand. “We hebben zelfs een paar lijken gevonden”, vertelt Deo.

V.l.n.r. Deo Ganput, Winnifried Martin Kierindongo en Leendert Pronk

De 3 heren werken al jaren voor de strand- en strooidienst bij de Haagse Straatorganisatie. Samen met ruim 400 collega’s werken zij aan het schoonhouden van de stad, waaronder het strand.

Strandwerkzaamheden in het voorjaar

Het kan soms voorkomen dat het in het voorjaar de ene week vriest en de week daarop strandweer is. Leendert: “Omschakelen is voor ons een automatisme. Onze jongens hebben veel strandervaring waarin ze ’s nachts werken, net als tijdens het strooien. Het voelt wel gek zo’n omschakeling. De ene week schuif je bergen sneeuw opzij en de volgende week leeg je volle afvalbakken op een zonnig strand.”

Deo Ganput (links) en Winnifried Martin Kierindongo legen de grote afvalbakken op het strand.

Op het strand werken de HSO’ers in het voorjaar met 6 man en 2 tractors voorzien van beach cleaners. Deze apparaten hangen achter de tractoren en gaan 5 tot 10 centimeter het zand in om het afval eruit te zeven. In de drukke zomermaanden zetten ze minimaal 6 tractoren en meer HSO’ers in.

Een beach cleaner zeeft het zand op het strand schoon.

Naast de inzet van deze ‘HSO-mobiles’ werken de afvalhelden ook met de hand. “De kaderand wordt schoongemaakt met grijpstokken, omdat onze beach cleaners daar niet bij kunnen”, legt Leendert uit. “De verschillende werkzaamheden wisselen we onderling af. Als je continu in de vrachtwagen zit groei je dicht”, grapt hij.

De kaderand maakt de HSO met de hand schoon, omdat de beach cleaners daar niet bij kunnen.

“Een hoop volk in de zomer”

“Tijdens het hoogseizoen in de zomer is het echt druk op het strand”, vertellen Leendert, Deo en Winnifried. “Wij houden wel van die langere dagen, want dan zie je een hoop volk. We zijn gezelligheidsmensen”, voegt Leendert toe. De drukte zorgt voor veel zwerfafval en de strandploeg draait dan diensten van 22.00 tot 10.00 uur.

Bezoekers laten eten, flesjes blikjes en zelfs glas achter. Dat laatste is ook nog eens gevaarlijk. “Als je glas laat liggen en ingraaft, kan dit in de beach cleaners komen en voor schade zorgen. Ook zijn losliggende scherven levensgevaarlijk en kan je jezelf lelijk verwonden”, vertelt het drietal.

Drukte op het Scheveningse strand

Slapende mensen en lijken

In de zomer van 2021 was het zelfs extreem druk volgens Leendert, omdat door corona niet iedereen op vakantie ging. “Sommige mensen blijven zelfs op het strand slapen”, vult Deo aan. “Daar rijden we natuurlijk netjes omheen.” Leendert vervolgt: “Ja, er wordt een hoop geflikflooid op het strand.”

Maar Deo maakte ook vervelende situaties mee op het strand. “We vonden de afgelopen jaren een paar lijken. De eerste keer liep ik om 5 uur ’s ochtends in het donker over het strand. Dan schrik je, ik was echt even de weg kwijt. Ik kon bijna niet meer ademen…”

De zomerse temperaturen zorgen soms óók voor benauwde situaties, vertelt Leendert: “Gelukkig worden we voorzien van genoeg drinken. De ideale temperatuur is toch wel een graadje of 15. Dat is niet te warm of te koud. Bij warmer weer sta je al snel de hele dag te zweten als je de bakkies leegt.”

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant