Afvalvoorlichters in Laak: “Naar de mensen toe”

Afvalvoorlichters bellen in de maand december bij bijna 11.000 deuren aan in Laak om in gesprek te gaan met de bewoners. Dit doen ze om hen bewust te maken van de juiste manier waarop ze afval kunnen aanbieden. En de rol die ze zelf kunnen spelen bij het schoon houden van hun straat. Denk aan het zelf weghalen van zwerfafval met behulp van een gratis knijper.

Verschillende talen

Iedereen die in Laak Centraal of Spoorwijk woont, kan in de maand december een bezoek van de afvalvoorlichters verwachten. De groep afvalvoorlichters bestaat uit mensen van verschillende leeftijden en met kennis van verschillende talen. Ze hebben informatiefolders bij zich in verschillende talen, waaronder Pools, Bulgaars en in beeldtaal (pictogrammen). In de folders staat uitgelegd hoe je afval aan moet bieden, waar je afval naast de container of op straat kunt melden, en hoe je bijvoorbeeld een gratis grofvuilafspraak kunt maken. De afvalvoorlichters komen langs tussen 17 en 20 uur, als de meeste mensen thuis zijn.

Direct gesprek

“Afval op straat is een grote ergernis van inwoners van Laak”, weet wethouder Kapteijns. “En is daarom een belangrijk thema in het actieplan Laak. We halen nu vaker vuilnis op, er rijden meer veegwagens, er is een extra serviceploeg actief, er wordt strenger gehandhaafd enz. Maar uiteindelijk begint het probleem natuurlijk met het verkeerd aanbieden of het zomaar op straat gooien van afval. En niet iedereen kent de regels of ziet het belang ervan in om die te volgen. In een direct gesprek met bewoners bereik je dan het meest. Daarom gaan we nu als gemeente letterlijk naar de mensen toe!”

Eerder actief

Eerder waren afvalvoorlichters al actief in de stadsdelen Escamp, Laak en Centrum. Ook stonden er al eerder voorlichters op de boulevard van Scheveningen en in het Zuiderpark. Daar spraken ze bezoekers aan. Met goede ervaringen en resultaten tot nu toe. Het inzetten van afvalvoorlichters is dan ook een van de acties die zijn opgenomen in het Aanvalsplan Afval dat in juli 2023 werd gepresenteerd. De afvalvoorlichters bezoeken nog voor het einde van het jaar alle adressen in Laak Centraal en Spoorwijk. In 2024 volgen andere wijken.

Meer over het actieplan Laak lees je op de website van de gemeente Den Haag.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant