9 tips tegen zwerfafval

Zwerfafval is slecht voor mensen, dieren en het milieu. Dieren eten het op of raken erin verstrikt. Ook trekt het ongedierte aan zoals ratten. Daarnaast kan de bodem vervuilen. Het duurt lang voordat zwerfafval verteert. Kauwgom bijvoorbeeld verteert pas na 20 jaar. En plastic breekt niet af, maar brokkelt langzaam af tot hele kleine stukjes. Die kleine stukjes plastic komen in het water terecht en vervolgens via vissen en mosselen in het eten van mensen.

Gelukkig kan iedereen iets doen om zwerfafval tegen te gaan. Met deze 9 tips houden we Den Haag samen schoon.

1. Zak in de bak

Zet nooit vuilnis(zakken) naast een afvalcontainer. Dit trekt ongedierte aan. En de medewerkers van Haagse Milieu Services kunnen de afvalcontainers niet of moeilijk legen.

2. Weggooien of melden

Zie je toch afval naast een afvalcontainer? Gooi het in de container, als het past. Of meld het bij de gemeente.

3. Afvalcontainer adopteren

Wil jij je ontfermen over een van de ondergrondse restafvalcontainers in Den Haag? Geef je dan op via denhaag.nl/containeradopteren. Containeradoptanten ontvangen schoonmaakmaterialen, sleutels om de container te openen bij verstoppingen en hebben contact met de Milieubeheerder.

4. Gele meeuwenzak

Wordt het afval in jouw straat nog in vuilniszakken opgehaald? Gebruik dan de gratis gele meeuwenzakken. Meeuwen pikken deze stevige vuilniszakken moeilijker open. Op de website van de gemeente Den Haag staan alle ophaallocaties.

5. Grofvuil wegbrengen/laten ophalen

Breng grofvuil weg naar een van de afvalbrengstations of maak een grofvuilafspraak om het gratis te laten ophalen. Zet grofvuil nooit zonder afspraak op straat.

6. Los afval in de bak

Onderweg gooi je afval in een afvalbak, ook klein afval zoals peuken en kauwgom. Of neem het mee naar huis.

7. Voer geen vogels

Voer nooit brood of etensresten aan vogels. Dit is ongezond voor ze. Voedsel dat vogels laten liggen, trekt bovendien ratten aan. Gooi oud brood daarom in 1 van de broodcontainers, dan wordt er groene energie van gemaakt.

In sommige wijken met veel rattenoverlast is een voederverbod. Daar kun je een boete krijgen voor het voeren van beesten.

8. Doe mee of organiseer een actie

Organiseer zelf een opruimactie in jouw buurt. Ook vinden er verschillende grote opruimacties plaats zoals de Actie schone buurt of een van de opruimdagen.

9. Maak een strandwandeling en ruim tegelijk zwerfafval op

Op het Haagse strand vinden verschillende beach cleanups plaats. Dit is een leuke manier om te genieten van de zon en de zee en daarnaast ook het strand schoon te maken. Lees hier welke opschoonactiviteiten op het Haagse strand er in 2022 plaatsvinden.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant