Helemaal gehad met de rat? 8 simpele tips tegen rattenoverlast

Ratten zorgen voor overlast in Den Haag. De knaagdieren verspreiden ziektes en beschadigen gebouwen. Bovendien geeft een rattenplaag een vies straatbeeld. Voorkomen is beter dan genezen. De belangrijkste tip: hoe schoner de stad, hoe minder rat. Oftewel, trek geen ratten aan door te zorgen voor een schone omgeving zonder etensresten. Gebruik daarnaast nooit dodelijke bestrijdingsmethodes zoals lijmplanken. Dit veroorzaakt onnodig dierenleed. Hieronder lees je 8 eenvoudige tips.

1. Zak in de bak

Gooi je volle vuilniszak in de afvalcontainer. Zet de zak nooit naast de container. Zo voorkomen we dat ratten en meeuwen die op zoek zijn naar eten de vuilniszakken openmaken. Kun je de vuilniszak niet kwijt omdat de container vol zit of kapot is? Loop dan naar de dichtstbijzijnde container en maak een melding bij de gemeente.

2. Ophaaldag = buitenzetdag

Wordt het huisvuil in jouw straat nog in zakken opgehaald? Zet jouw vuilnis dan zo kort mogelijk voor de ophaaltijd op de stoep. Als je dit eerder doet, bijvoorbeeld de avond van tevoren, trekt dit meer ratten aan.

3. Houd je straat schoon

Afval trekt ratten en ander ongedierte aan, ook blikjes, snack- en andere verpakkingen. Ratten zien al het afval aan voor eten. En vaak zitten er daadwerkelijk nog etensresten tussen het afval. Kortom: hoe meer afval op straat, hoe meer ratten. Gooi ook daarom nooit je afval zomaar op straat. Daarnaast wordt niemand blij van een vieze straat.

Rattenbestrijder René Schouten: “De ratten zelf zijn niet het grootste probleem. Rattenoverlast begint bij mensen die hun omgeving vervuilen met etensresten. Hoe meer eten ergens te vinden is, hoe meer ratten er kunnen leven. Als er echt helemaal geen voedsel zou liggen, dan zal het beestje vanzelf in populatie minder worden.”

4. Voer geen vogels en eenden

Ons eten is ongezond voor vogels en eenden. Vaak is het veel te zout en vet. Extra voer blijft vaak liggen en dit trekt ratten aan. Voer dus geen buitendieren. Sinds juli 2019 geldt in de wijken Mariahoeve, Moerwijk en Morgenstond zelfs een voederverbod. Bewoners die etensresten in de buitenruimte gooien, kunnen een boete van €100 krijgen.

5. Brood in broodcontainer

Oud brood is zonde om weg te gooien. Gooi het daarom in een broodcontainer, dan wordt er groene energie van gemaakt. Wie weet rijdt jouw auto (of die van jouw buurman) binnenkort op oude boterhammen. Goed bezig!

6. Gebruik (echt) nooit lijmplanken

Lijmplanken veroorzaken onnodig dierenleed voor ratten en muizen. Maar ook andere (huis)dieren kunnen blijven plakken aan de lijmplanken. Dierenambulance Den Haag redde afgelopen jaren al meerdere vastgeplakte beestjes van de hongerdood.

Op de website van Stichting Dierenhospitaal en Ambulancedienst ‘s-Gravenhage e.o. staan verschillende reddingsacties beschreven, waaronder van een klein vastgekleefd koolmeesje. “Het is niet de eerste keer dat we een vogeltje aantreffen op een lijmplank. We hebben onder meer een bosuil, roodborstje en meeuw opgehaald die vastgeplakt zaten. Dit koolmeesje heeft geluk gehad dat het werd gevonden en dat de vinder ons heeft gebeld. In de meeste gevallen sterft een dier dat op een lijmplank komt de hongerdood als het niet wordt opgemerkt.”

7. Meld de rat

Ondanks bovenstaande tips toch nog last van ratten? “Het werkt niet van vandaag op morgen”, legt rattenbestrijder René uit. “Het is dus niet in 2 dagen opgelost”. Blijf bovenstaande tips volgen en meld de rattenoverlast.

Ratten in de buitenruimte meld je bij de gemeente via denhaag.nl/rattenoverlast.
Heb je een rat in huis gezien? Als je bij een woningcorporatie huurt, dan meld je dit bij de corporatie. Heb je een eigen woning, neem dan contact op met een bestrijdingsbedrijf. Je vindt een overzicht van bedrijven op nvpb.org.

8. Ondernemers helpen mee

Onze Haagse ondernemers zijn ook een belangrijk onderdeel van de oplossing. Met onderstaande simpele tips voorkomen ondernemers rattenoverlast.

  • Bied je bedrijfsafval aan in volledig gesloten afvalcontainers.
  • Zet je container aan de straat op het afgesproken tijdstip.
  • Is onverhoopt afval achtergebleven na het legen? Ruim het op.
  • Zorg dat knaagdieren je bedrijf niet binnenkomen. Dicht gaten en kieren.
  • Houd je bedrijf schoon en opgeruimd, scherm levensmiddelen af en voorkom nestelmogelijkheden.
  • Gebruik of verkoop geen lijmplanken.
  • Heb je knaagdieren in je eigen onderneming? Huur dan een professioneel plaagdiermanagementbedrijf in. Meer informatie over ongediertebestrijding vind je bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWVA).

Meer weten over rattenoverlast?

Bekijk ook de webpagina ‘Voorkom rattenoverlast’ van de gemeente Den Haag of lees het bericht ‘Ondernemersvraag: Hoe voorkom ik rattenoverlast bij mijn bedrijf?’ op het Ondernemersportaal van de gemeente Den Haag.

Deel dit bericht op social media:
Scroll naar de bovenkant